HOE OMGAAN MET DEMENTERENDE BEJAARDE

Hoe om te gaan met een dementerende bejaarde? Het klinkt ouderwets, graag spreken we over de mens met dementie, maar de vraag is zo legitiem en zo belangrijk. U bent op zoek naar tips over omgaan met dementie. Mogelijk zorgt u voor uw dementere moeder of dementerende partner of draagt u als professional de zorg voor de mens met dementie. Dan is het essentieel dat u op een goede manier met deze aandoening omgaat. Daarom dit artikel!

VERKRIJG INZICHTEN EN HANDVATTEN VOOR HET OMGAAN MET EEN DEMENTERENDE BEJAARDE

Hoe moet je omgaan met de mens met dementie (dementerende bejaarde)? Wat kun je beter wel of niet doen in de omgang met dementie? Natuurlijk is het zinvol dat u de beste kennis en inzichten over omgaan met dementie en agressie tot uw beschikking heeft. Zodat omgaan met dementie in het teken staat van geluksmomenten, van het creëren van prachtige contactmomenten. Wij reiken u in de dementie theatershow DAG MAMA de beste inzichten en handvatten aan. We geven u advies over hoe u de stemming kunt verbeteren, stress en agressie kunt verminderen en de mens met dementie een zo gelukkig mogelijk leven kunt schenken. De dementie theatershow is opgericht door bekend ouderenpsychologen dr. David en drs. Sarah Blom. Deze ouderenpsychologen hebben inmiddels 300.000 mensen geholpen in het omgaan met dementie.  De show is talrijk. Door middel van prachtige muziek en levensechte scenes kruipt u in de huid van de mens met dementie en beleeft u als nooit tevoren wat dementie met hem of haar doet. Vervolgens krijgt u alle technieken aangereikt om hier volledig bij aan te sluiten. Zodat agressie en onrust bij dementie drastisch vermindert.
voorstelling dementie

Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn. voor iedereen.

TIPS VOOR HET OMGAAN MET DEMENTERENDE BEJAARDE

Om u toch wat algemene tips te geven, hebben we hieronder een lijstje gemaakt.

 • Een beeld is voor uw naaste herkenbaarder dan woorden. Beelden van vroeger zijn beter herkenbaar dan beelden van nu.
 • Rust is belangrijk. Bouw regelmatig rustmomenten op de dag in. Zo kan uw naaste met dementie even alle prikkels verwerken.
 • Beweging is ontzettend belangrijk. Het kan de achteruitgang vertragen. Pas de beweging wel aan bij de voorkeuren van uw naaste met dementie.
 • Stimuleer de zintuigen. Maak gebruik van proeven, ruiken, horen, aanraken en zien. Hierdoor kan uw naaste met dementie zichzelf beleven. meerdere zintuigen. En krijgt hij de kans de wereld om zich heen te begrijpen.
 • Het is belangrijk de aandacht te trekken van de mens met dementie, wanneer u iets wilt zeggen. Raak uw naaste even aan of vraag hem of haar u even in de ogen aan te kijken.
 • Gebruik korte boodschappen. Gebruik geen onnodig lange zinnen en het liefst één boodschap per zin.
 • Zorg ervoor dat u een veilige prikkel bent. Een vriendelijk gezicht, een lage langzame stem en humor werkt over het algemeen goed op bepaalde momenten.
 • Stimuleer het tijdbesef. Maak gebruik van kalanders of een klok. Maak op deze manier inzichtelijk hoe de dag eruit komt te zien. Structuur is heel belangrijk. Het geeft houvast!

WAT KUNT U BETER NIET DOEN IN HET OMGAAN MET DEMENTERENDE BEJAARDE?

 • Voorkom stem verheffing, snel praten, te lange zinnen en fluisteren. Dit is niet wenselijk in het omgaan met een dementerende bejaarde.
 • Voortdurend wijzen op de zaken die u naaste niet kan. Dit zorgt voor veel onzekerheid en stress, hetgeen de stemming verslechtert.
 • Ga niet teveel op de feiten zitten, dit is niet zinvol en wenselijk.
 • U anders voordoen dan u zich voelt. Uw naaste voelt vaak haarfijn aan dat het niet echt is. En kan hierdoor verward raken. U straalt immers iets anders uit dan wat u zegt.

Tijdens de indrukwekkende dementie voorstelling ‘DAG MAMA’ verkrijgt u handvatten, tips en adviezen over het omgaan met dementie. U kruipt in de huid van de mens met dementie om hem/haar beter te kunnen begrijpen.

De veelgeprezen muziek theater voorstelling over dementie ‘Dag Mama’

De makers zijn ouderenpsychologen en theatermakers. Ze hebben maar liefst 6 jaar (!) gewerkt aan deze indrukwekkende voorstelling over dementie. Ze combineren 15 jaar praktijkervaring, 6 jaar wetenschappelijk onderzoek en 96 boeken aan de kracht van een indrukwekkende voorstelling over dementie.  Dit maakt Dag Mama tot een voorstelling die binnenkomt, beklijft en jouw mindset verandert.

Dag Mama  is inmiddels bezocht door 310.000 (!) mantelzorgers en zorgverleners. Deze bezoekers hebben sindsdien de mooiste contactmomenten gecreëerd met de mens met dementie. Mooie momenten aan de hand van de meest revolutionaire omgangstechnieken die de dementiezorg ooit heeft gekend. Bijzonder.
Het is dan ook niet voor niets dat Dag mama veel landelijke aandacht geniet. Denk aan uitzendingen of artikelen bij  Koffietijd , de Gelderlander, AD, BurenStad, FloorZorgt, TVV, VenVN, Innovatiekring ,  Dementie, TelegraafNederlands DagbladKennemerhart,  Gelderlander, Noordhollands Dagblad én tot buiten de landsgrenzen als Psychologies en Nieuwsblad.be. Ze zat bij OP1 en vele andere televisieprogramma’s|. Zie ook onze media pagina

Bezoek deze indrukwekkende voorstelling over dementie en laat je verwonderen! www.dementieintheater.nl/dagmama 

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?

DEMENTIE IN THEATER

samen. het beste. geven.

contact