OMGAAN MET DEMENTIE EN WEGLOOPGEDRAG

Misschien heb je ook zo’n bewoner op de afdeling: iemand die steeds weg wil. We noemen dit ook wel wegloopgedrag. Het doel is niet concreet, als hij maar weg kan. Dit ontbreken van een heldere eindbestemming bij wegloopgedrag komt met name voor bij mensen die vermijdend gehecht zijn. Deze groep mensen met dementie vragen een andere benadering dan de mensen die naar húis willen en een concreet doel voor ogen hebben, zoals voor de kinderen zorgen, of eten maken voor de partner. Ouderenpsycholoog Sarah Blom legt uit hoe je hier als verzorgende op kunt reageren.

Als iemand weg wil, kunnen er te veel prikkels zijn.

Sarah Blom: ‘De dementie voert mensen terug naar het verleden. Een deel van de gedragingen als wegloopgedrag kan vanuit dit verleden verklaard worden. De angst van het dementeringsproces triggert oude angsten. Interessant is dat het ook de hechtingsrelatie met de ouders activeert. Sommige bewoners waar we voor zorgen zijn vermijdend gehecht. Ze hadden ouders die er niet voor hen waren en zo leerden ze al vroeg dat andere mensen niet te vertrouwen zijn: ‘Ze zijn er toch niet voor je als je ze nodig hebt’. Deze mensen vermijden intieme relaties en contact met anderen. Het werkt wegloopgedrag veelvuldig in de hand. Het is deze groep bewoners die vaak aangeeft weg te willen, weg van hier, weg van de afdeling, weg! Bij hen is het goed om te onderzoeken wat deze wegloopdrang veroorzaakt. Welke stressfactoren op de afdeling maakt dat ze weg willen? Is het te druk, wordt er teveel gepraat of heen en weer gelopen, voelt een bewoner zich benauwd tussen al die mensen of zoek je als zorgverlener teveel nabijheid? Ruim deze stressfactoren uit de weg en kijk of je de persoon bijvoorbeeld een eigen plek kan bieden op de afdeling.’ Dit kan erg helpend zijn bij wegloopgedrag.

Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn

DEMENTIE IN THEATER – DAG MAMA

‘Dag Mama’ is de veelgeprezen muziektheater voorstelling (met lezing en workshop) over omgaan met dementie. Ervaar wat dementie met uw naaste of cliënt doet en begrijp hoe u hiermee kunt omgaan. Zodat u het béste kunt geven – er is nog zoveel mogelijk! U krijgt veel inzicht in probleemgedragingen bij dementie, als wegloopgedrag, agressie bij dementie of onrust bij dementie

♥ Al meer dan 300.000 bezoekers hebben DAG MAMA beleefd! Klik hier voor hun reacties.

DE VOORSTELLING

‘Dag mama’ gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan.
Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

WONDERMOOI (****) – Happinez
VOOR HET EERST IN LANGE TIJD KON IK ÉCHT CONTACT MET MIJN MOEDER MAKEN – Susan Ashworth, dochter
DIVERSE SYMPOSIA BEZOCHT EN WORKSHOPS GEVOLGD. NIET EERDER ZO TOT IN M’N ZIEL GERAAKT. DIT HAD IK VEEL EERDER WILLEN WETEN!! – Ida Samplonius, professional
LEREN DOOR BELEVEN

Door middel van de prachtige muziek en levensechte scenes kruipt u in de huid van de mens met dementie. U beleeft én begrijpt als nooit tevoren wat de ziekte met hem of haar doet. Niet eerder kwam u zo dichtbij. Met onze selectie van inzichten en handvatten uit psychologie en hersenkunde kunt u vervolgens het béste geven. Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn. Voor iedereen.

Wanneer je gedragingen begrijpt, stress kunt verminderen en (optimaal) contact kunt maken, is er nog zoveel mogelijk.

– dr. David Blom

Omgaan met dementie is ook omgaan met jezelf. Daarom vergroot ‘Dag Mama’ niet enkel uw begrip voor de mens met dementie, maar ook voor uw eigen reacties in de omgang. Hoe beter je hiermee kunt omgaan,  hoe meer je kunt betekenen, voor de mens met dementie én voor elkaar.

DAG MAMA IS GEACCREDITEERD DOOR KWALITEITSREGISTER V&V EN REGISTER ZORGPROFESSIONALS

MUST VOOR NAASTEN EN INSTANTIES. INDRUKWEKKEND (****) – AD
EEN CADEAU OM SAMEN MET MIJN MAMA NOG EEN MOOIE TIJD TEGEMOET TE GAAN – Grace Cemille, dochter
IN ÉÉN AVOND LEERDE IK INEENS MEER DAN IN HEEL MIJN OPLEIDING. JE LEERT ANDERS TE KIJKEN NAAR DEMENTIE. AANRADER! – Julian Veenendaal, professional

DE MAKERS – PSYCHOLOGIE IN THEATER

‘Dag Mama’ werd bedacht en geschreven door ouderenpsycholoog drs. Sarah Blom en psycholoog en onderzoeker dr. David Blom. Ze combineren de meest waardevolle inzichten uit wetenschap en praktijk (en ca 95 boeken) met de kracht van een mooie en indrukwekkende voorstelling (met lezing en workshop). Dit maakt ‘Dag Mama’ tot een unieke leervorm die binnenkomt, beklijft en de ‘mindset’ echt verandert. ‘Dag Mama’ laat je niet meer los. Ze werken samen met kinderpsycholoog en singer songwriter drs. Misha Blom en theatermaker-actrice Lydia van den Heuvel. Sarah schreef tevens de bestseller ‘Jij bent toch mijn dochter’, waarin ze naaste en professional meeneemt in de wereld van de mens met dementie en de vele mogelijkheden toont.

HET OVERTROF ELKE VERWACHTING. WAT EEN PRACHTIGE AVOND. EINDELIJK BEGREPEN WAT ZICH AFSPEELT IN HET HOOFD VAN MIJN DEMENTERENDE MOEDER – Mevrouw Mooten, dochter
NOG STEEDS HEVIG ONDER DE INDRUK. MET ENTHOUSIASME ZEGGEN WE NOG REGELMATIG TEGEN ELKAAR …HET WERKT! – Diny Mazier, professional
DE MEEST INSPIRERENDE VOORSTELLING/LEZING/WORKSHOP DIE IK OOIT HEB GEVOLGD – Barbara Betzold, professional

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?

DEMENTIE IN THEATER

samen. het beste. geven.

contact