Onlangs gaf Sarah Blom een interview voor nu.nl, waarin ze het belang van activiteiten in het verzorgingshuis benadrukt. Omgaan met dementie als verzorgende is eervol en belangrijk werk, vooral mensen stimuleren tot activiteit is van wezenlijk belang om mensen de kans te geven zichzelf als mens te ervaren. Ook omgaan met dementie als familie geven activiteiten houvast om het contact met de naaste zo lang mogelijk te ervaren. Met haar indrukwekkende dementietheatershow DAG MAMA zet ze zich in voor goede zorg voor mensen met dementie. Ook schreef ze het boek over omgaan met dementie ‘JIJ BENT TOCH MIJN DOCHTER’, welke wekenlang op de bestseller top60 en inmiddels vele mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie.
Lees hieronder het interview voor NU.nl
Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2
Van een kooroptreden tot een workshop bloemschikken en van dansles tot een uitje op de tandem: het is zomaar een greep uit de uitgebreide activiteitenkalender van een verzorgingstehuis. Hoe belangrijk zijn die activiteiten voor het welzijn van ouderen?
De tijd van dinsdagmiddag sjoelen in het bejaardenhuis terwijl je met wat kleine beperkingen kampt, is voorbij. “Het beleid van de overheid is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen”, vertelt ouderenpsycholoog en theatermaker Sarah Blom.
Maar daar wordt niet iedereen gelukkig van, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Veel ouderen vereenzamen. Een plek in het verzorgingstehuis lijkt daarom zo gek nog niet.
Of het nu gaat om zeer hulpbehoevende ouderen of mensen die nog zelfstandig thuis kunnen wonen, één ding hebben ze volgens Blom gemeen: “Ze willen het gevoel hebben dat hun leven nog zin heeft. Ze zijn misschien oud, maar niet afgedaan.”
Blom benadrukt dat sociale contacten onmisbaar zijn. Meedoen aan activiteiten, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, is volgens haar daarom van groot belang. “Voor je hersenen geldt: use it or lose it. Doe je niets meer, dan is de achteruitgang groter.”
Analyse door ZorgkaartNederland.
Ingrid van Delft is manager Wonen, Welzijn en Zorg bij ouderenzorgorganisatie Driezorg in Zwolle. Ze vertelt dat er hard gewerkt wordt om de bewoners van het verzorgingstehuis, die 24 uur per dag zorg nodig hebben, zich thuis te laten voelen.
Dat begint al bij het interieur. Van de gordijnen tot de lampen. “Overal denk je over na. Sommige afdelingen hebben een huiskamer waar bewoners samen kunnen ontbijten, koffiedrinken of een spelletje spelen. Belangrijk uitgangspunt voor ons daarbij is dat wij te gast zijn bij onze bewoners.”
“De geur van een gebakken appeltaart brengt herinneringen naar boven.”
Ingrid van Delft, ouderenzorgorganisatie Driezorg
Die huiskamersetting blijkt ook belangrijk voor familieleden. Van Delft: “Kinderen die hun demente ouder bezoeken, krijgen soms moeilijk contact. Door in de gemeenschappelijke keuken een taart te bakken, kan een bewoner meegenieten.”
Volgens Blom zijn het juist die kleine, dagelijkse dingen die iemand een fijn gevoel geven. “De geur van een gebakken appeltaart brengt herinneringen naar boven. Maar ook je eigen gezicht al kunnen wassen tijdens de ochtendzorg is een belangrijke activiteit. Het gaat erom dat je jezelf als mens kunt blijven ervaren.”
Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.
Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.
Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.
Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?