Wil je de nieuwste inspiratie ontvangen? Meld je aan via de volgende link: https://psychologieintheater.activehosted.com/f/5
Laten we eerlijk zijn: omgaan met dementie is ontzettend uitdagend. We krijgen vroeg of laat te maken met agressie. Fysiek en/of verbaal.
En voor ons lijkt het vaak of deze agressie uit de lucht komt vallen. We zagen het niet aankomen. Maar na 16 jaar de interacties tussen de mens met dementie en diens mantelzorgers en zorgverleners nauwlettend te hebben geobserveerd, durf ik te stellen dat de mens met dementie heel vaak signalen afgeeft, alvorens hij of zij overgaat tot agressie. Signalen die wij niet waarnemen, omdat we vooral zijn behept met ons eigen verhaal. Ons eigen script. Onze eigen agenda. Ons eigen takenlijstje. Onze eigen normen en waarden. Onze eigen ideeen over wat goede zorg is. Die we maar al te vaak projecteren op de mens met dementie.
Maar wanneer we dit durven los te laten, écht los, zodat we er blanco ingaan, dan worden we ontvankelijk voor de signalen van de mens met dementie. We zien de agressie aankomen. Maar om dit te kunnen, moeten we ons hoofd leegmaken, alvorens we een ruimte instappen. Zodat we de signalen van de mens met dementie opmerken. En kunnen meebewegen met wat zich aandient in het contact. En dit is moeilijk. Echt mindful te zijn.
Maar het goede nieuws is dat je dit kunt trainen. We staan er daarom uitvoerig bij stil in Dag Mama 2.
Door écht mindful te zijn, voorkom je de agressie in 99% van de gevallen.
Maar ook raad ik je de volgende 3 dingen aan. Ze zijn cruciaal.
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Want gedurende de dementie gaat het taalvermogen steeds meer verloren. En dit betekent dat wij onszelf moeten trainen om andere kanalen aan te boren. En ik denk dat dit het moeilijkste van alles is. Wij zijn ontzettend talig. We gebruiken de hele dag onze woorden. Maar mensen met dementie hebben vaak veel meer baat bij andere ondersteunende vormen van communicatie.
Ik hanteer vaak de volgende stelregel:
Wat bedoel ik hiermee? Ik probeer eerst te laten zien wat ik bedoel. Dan vertel ik wat ik ga doen. En dan raak ik iemand aan
Dus niet, ‘ik ga uw gezicht nu even wassen’. Maar ik pak de washand. En beweeg deze voor mijn eigen gezicht. Hiermee probeer ik duidelijk te maken wat de bedoeling is. Vervolgens wijs ik met mijn wijsvinger naar hun gezicht en gebruik mijn woorden ‘Ik ga uw gezicht wassen, oke?’, waarna ik de mens met dementie aanraak. Ik behoud ten alle tijden het contact. En dit is cruciaal. Want door goed te observeren, kan ik bespeuren of mensen naar achteren deinzen, verstijven, hun gezicht afwenden, of verbale signalen afgeven als ‘ohohoh’. Wat betekent dat ik even moet pauzeren. En de mens met dementie meer tijd nodig heeft om mijn boodschap te begrijpen. Negeer of bagatelliseer ik deze signalen, dan neemt de kans op agressie aanzienlijk toe
THEATERSHOWS DAG MAMA 1 & 2 - SAMEN HET BÉSTE GEVEN
Deze stelregel kan je ook goed toepassen wanneer je ziet dat iemand een vlek op zijn of haar trui heeft. Wat je in deze gevallen kunt doen:
Je gaat er in het contact vanuit dat de mens met dementie jou niet begrijpt, tot het tegendeel bewezen wordt. Zo verzeker je jezelf ervan dat je de nodige visuele en tactiele cues in het contact gebruikt.
Een andere manier om de kans op agressie laag te houden, is jezelf ervan te verzekeren dat je hun toestemming gekregen hebt. En houd in je achterhoofd: toestemming is niet iets wat je eenmalig geeft, maar wat de mens met dementie gedurende de hele zorghandeling opnieuw moet blijven geven. Verbaal of non-verbaal. Elke handeling kan immers opnieuw spanning oproepen en hiermee de kans op agressie vergroten.
Maar door goed te observeren, en te letten op non-verbale en verbale signalen, kun je ontdekken of je permissie hebt om door te gaan.
Laten we even teruggaan naar het voorgaande voorbeeld (met de washand). Wanneer iemand jou verward aankijkt, dan betekent dit dat de persoon jou waarschijnlijk niet begrepen heeft. En we ons tempo moeten vertragen om onze boodschap te verduidelijken. Immers, je hebt geen toestemming gekregen. Ga je nu toch door, dan verhoog je de kans op een klap of stomp. Vanuit onbegrip en een gevoel van onveiligheid.
Duurt deze werkwijze langer? Dat klopt. Maar in de toekomst zal dit jou aanzienlijk tijd schelen. Omdat de mens met dementie jou vertrouwt. Omdat je een fijne emotionele ervaring hebt gecreëerd. Onthoud altijd: mensen weten vaak niet WIE je bent, maar wel WELK gevoel ze bij jou hebben.
Heb je dus meerdere malen hun grenzen overschreden, dan zal de mens met dementie zich bij jou schrap zetten. Hun stressknop (amygdala) wordt geactiveerd, waardoor de kans op agressie aanzienlijk toeneemt. En niet alleen bij jou, maar bij iedereen die eruit ziet als jij. Ofwel, iedereen die een pieper heeft, in een uniform loopt, ruikt naar verzorgingsproducten etc. ect.
En tot slot: ga op zoek naar compromissen. Er is niks zo mooi als een compromis. Het versterkt de eigenwaarde van de mens met dementie. Logisch. Het betekent dat hun inbreng ertoe doet. Dat zij ertoe doen. Dat er naar hen geluisterd wordt. En daar draait het in de zorg om: saamhorigheid en gelijkwaardigheid.
Toevallig was ik gisteren op het appartement van meneer Lauwers. Ik was bij deze 77 jarige man in consult gevraagd omdat hij de ADL zorg ‘weigert’.
Hij toonde afweer. Hij toonde verzet. Hij zag er het nut niet van in. En nee is nee. Dus ik klopte aan en ging met hem in gesprek.
Gedurende het gesprek vroeg ik hem geruisloos (tussen neus en lippen door) om mij een hand te geven. Dit deed hij.
Vervolgens vroeg ik hem zijn voet op te tillen. Dit deed hij ook. Waardoor ik zei: ‘Dit kunt u dus ook al’.
Ik liet de heer Lauwers even heel bewust activiteiten ondernemen, waarvan ik wist dat hij ze kon. Het wekte vertrouwen in zijn eigen kunnen op. En dit is mooi.
Hierdoor zakt de spanning vaak.
Toen ik ervan verzekerd was, dat we echt contact hadden, vertelde ik hem het volgende:
Ik: ‘Ha meneer Lauwers, u heeft vanavond een etentje met uw dochter, en ik weet dat u er heel graag goed uitziet. Dat zie ik aan alle foto’s op uw kamer. U ziet er erg goed uit. Ik zet de douche voor u aan, dan kunt u uzelf opfrissen.
Mr: ‘Nee, ik wil niet douchen.’
Ik: ‘Ah, ik snap het, u wilt nu niet douchen. Weet u wat, laten we anders gewoon alleen schone kleren aantrekken. Dan zet ik hier een waskom neer met een washandje. Dan frist u zich gewoon hiermee op. Kan natuurlijk ook.’
Mr: ‘Waarom zou ik dat doen?’
Ik: ‘Ja. precies. U vraagt zich af waarom dat nodig is. Wanneer u zich opfrist en schone kleren aan trekt, ziet u er gewoon weer fantastisch uit. En dit vindt u altijd erg belangrijk. Welke kleur overhemd wilt u aan: blauw of rood?’
In bovenstaand voorbeeld ben ik respectvol, maar geef ik ook niet gelijk op. Daarnaast geef ik de heer gelijk een keuze, waarmee ik eigenlijk zeg: we gaan dit gewoon doen, maar u houdt de regie. Dat vind ik zo mooi aan het bieden van keuzes. Er gaat zoveel krachtigs vanuit. Daarom zou ik nog kunnen zeggen:
Ik: ‘Wilt u nu een kopje koffie of erna’
Mr: ‘Doe maar erna’
Ik: ‘Goede keuze’. Koffie smaakt altijd het lekkerste als je lekker gewassen bent. En heerlijk ruikt. Dan kan de dag echt beginnen. De morgenstond heeft goud in de mond’ (Gebruik maken van gezegdes).
Het voordeel van gezegdes is dat het bij mensen met dementie een vertrouwd gevoel opwekt. En herkenning biedt. En bepaalde gezegdes geven ook richting aan ons handelen. Dat is mooi. Als ‘vele handen maken licht werk’
Zet hem op!
Liefs Sarah Blom
Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.
Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.
Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.
Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?