MIJN MOEDER HEEFT GEEN PSYCHOLOOG NODIG!! GA WEG!

BEKEND OUDERENPSYCHOLOOG SARAH BLOM

Sarah Blom ontwikkelde haar indrukwekkende muziektheatershow DAG MAMA, die inmiddels al meer dan 300.000 mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie. Eerder schreef ze ook een bestseller vol tips over omgaan met dementie ‘JIJ bent toch mijn dochter. Dit boek over omgaan met dementie heeft vele harten mogen raken met kennis en inzichten. Beleef het ook: DAG MAMA, indrukwekkende muziektheatershow over omgaan met dementie.

OMGAAN MET DEMENTIE – HET VERHAAL VAN MENEER ARKEMA

‘Ja hallo, goedemorgen. Ik verwachtte uw telefoontje al’

‘Goedemorgen, meneer Arkema. U spreekt met de psycholoog van uw moeder’.

‘Ja dat weet ik’.

‘Fijn dat u even de tijd kon vinden om mij te spreken’.

‘Het gaat over haar somberheid he? Nou tegen mij vertelt ze altijd alles en ik heb er niks over gehoord.’

‘Ik zou u inderdaad even willen spreken over het feit dat uw moeder sinds een aantal weken somberder op ons overkomt. Misschien hebben we het totaal mis hoor. Vandaar dat ik heel graag even met u wil spreken, om dingen uit te vragen’.

‘Ik ken mijn moeder het beste’.

Inderdaad, dit is precies de reden dat ik u bel. Als zoon kent u haar uw hele leven.

Wat is er dan met een ‘depressie’. Ik vind het onzin, dat komt in onze familie heel niet voor

Dat zou goed kunnen inderdaad. U vindt het onzin dat ik u hierover bel. Daarom vind ik het ook erg fijn dat u toch de moeite neemt om met mij te spreken. Zou u eens op kantoor willen komen?. Mogelijk kunnen we het combineren wanneer u toch hier op bezoek bent?

Oh, nu moet ik er ook nog voor langskomen?! Weet je, iedereen denkt mijn moeder te kennen, maar iedereen lijkt te vergeten dat ik mijn moeder het beste ken.

Dat is zeker zo, u kent uw moeder het beste. En u heeft het gevoel dat iedereen maar wat roept de laatste tijd.

Ja

Dat kan ik mij voorstellen. Het is de reden dat ik niet over een nacht ijs wil gaan en ik u écht nodig heb

(even is het stil aan de andere kant van de lijn)

U heeft mij nodig?

Ja, zonder u leer ik uw moeder nooit zo goed kennen. Het is uw moeder, u bent haar zoon. Zonder u is goede diagnostiek onmogelijk. En weet u, misschien heeft u helemaal gelijk. Verdoe ik uw tijd en is er met uw moeder niks aan de hand. Dat kan heel goed.

U bent psycholoog toch?

Ja klopt, en u? Wat is uw beroep?

Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn. voor iedereen.

Ik ben boekhouder bij een groot advocatenkantoor

Mooi, ik heb dyscalculie, dus dat was voor mij niet weggelegd.

Zoon begint een beetje te lachen.

Cijfers zijn niks voor mij, ik ben er niet goed in.

Dat hebben meer mensen, ieder zijn ding.

Nou, misschien moeten we dan maar eens gewoon afspreken. Het duurt toch niet lang he?

Nou, dat kan ik niet beloven, want ik wil heel graag horen wat u te vertellen heeft over uw moeder. Wie ze was en is. En nogmaals, het kan zo maar zijn dat u helemaal gelijk heeft en we uw tijd verdoen, dan wil ik daar bij voorbaat al mijn excuus voor aanbieden

Dat risico lopen we dan maar. Weet je, ik ben enig kind en kan soms best defensief reageren. Dat weet ik. Mijn moeder is al vroeg door mijn vader in de steek gelaten en ik heb altijd voor mijn moeder gezorgd als enige zoon. We waren altijd samen

En kijk, en daarom wil ik u zo graag spreken. U kent haar als de beste. Ik wil u bedanken voor uw betrokkenheid bij uw moeder. Het is ons zoveel waard. Bedankt!

Weet u dat dit de eerste keer is dat iemand van uw instelling dit zegt. Ik bedoel, ik weet heus wel wat mensen denken als ik binnen kom. Daar heb je die zoon weer! Ze vinden mij een lastpak. Ik zie het aan hun ogen. Ik ben soms ook best lastig, maar het is mijn moeder weet je, dat is mijn plicht, om kritisch te zijn. Zodat ze de aandacht krijgt die ze verdient.

En u kunt er niet op vertrouwen dat ze die aandacht krijgt, als u niet voor haar strijdt. U heeft het gevoel dat mensen u als lastpak waarnemen. Wat doet dat met u?

Ik word er alleen maar feller van.

Dat begrijp ik. Hoe voelt u zich nu?

U vindt dat ik belangrijk ben. Dat vind ik zelf eigenlijk ook. (zoon zucht diep)

Ik hoor u diep zuchten. Wat betekent dit?

Ik word er soms zo moedeloos van. Doodmoe eigenlijk. Die strijd. Alles wat ik wil is dat mijn moeder gelukkig is.

Het lijkt u uit te putten, de strijd. U wil gewoon dat uw moeder bij ons gelukkig kan zijn. Weet u, meneer Arkema. Het is de reden dat we elkaar nu spreken. Ik heb u nodig. We hebben hetzelfde doel. Dat uw moeder de zorg en aandacht krijgt die ze nodig heeft. Wat fijn dat u wil afspreken. Zou het u volgende week maandag schikken om 17 uur? Dan bent u er vaak al toch?

Klopt. Dat kan, ik kijk ernaar uit.

Ik ook, ik wil u een goede avond wensen.

Dank je, jij ook.

Tot volgende week meneer Arkema. Mag ik u Patrick noemen?

Jazeker

Tot volgende week Patrick.

Dag mevrouw Blom.

Zeg maar Sarah.

Dag Sarah

TIPS OVER OMGAAN MET DEMENTIE

DE JUISTE GESPREKSTECHNIEKEN

In dit gesprek zijn er talloze momenten geweest waarop de zoon en ik elkaar hadden kunnen ‘kwijtraken’. We lijnrecht tegenover elkaar hadden blijven staan. Doodzonde.
Want hiermee doen we mevrouw Arkema écht tekort. Ze voelt hoogstwaarschijnlijk haarfijn aan dat het niet botert tussen de belangrijkste mensen in haar leven: de zorgverleners en haar zoon.
En feitelijk heeft de zoon op veel punten gelijk. Hij kent mevrouw het béste. Hierover is geen twijfel mogelijk. En het is helemaal niet zeker dat er wel een depressie speelt. Scepsis is goed.
Willen we deze gesprekken op een goede manier voeren, dan moeten we ten alle tijden allereerst onderkennen dat we bedreigend kunnen overkomen. We familie een heel onzeker gevoel kunnen geven. Een gevoel van falen. Daarom is het cruciaal dat we de juiste gesprekstechnieken toepassen, onszelf wat kleiner maken, niet gelijk de professional willen ‘uithangen’ en familie op waarde schatten. Hoe? Kom naar onze muziektheatershow DAG MAMA over omgaan met dementie. We gaan hierop in en reiken technieken aan. Beleef het ook, deze onvergetelijke avond

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?

DEMENTIE IN THEATER

samen. het beste. geven.

contact