Wil je geen tips missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: klik hier
Een belangrijke vraag. Want we hebben het als mens nodig om activiteiten te ondernemen die ons een goed gevoel geven. Dit zie je heel sterk aan kinderen. Het is de manier waarop ze leren en voor mensen met dementie, jong of oud, is dit niet anders.
Onze amygdala heeft het simpelweg nodig om gestimuleerd te worden. Anders raken we verveeld. Passief. Of geagiteerd vanuit deprivatie. We moeten ons brein stimuleren en een mooie manier is om plezierige activiteiten te ondernemen. Het zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen en vermindert pijn en somberheid. Ik gebruik in de dementiezorg vaak de plezierige activiteitenlijst. Hier staan veel suggesties op.
Maar het kan soms zo moeilijk zijn om iemand ertoe te bewegen. Iets te ondernemen. Misschien komt jouw naaste of client met dementie wel heel passief over. Apatisch. En dat is moeilijk. Want betekent dit dan dat iemand niet wil?
Moeten we iemand dan nog wel stimuleren?
Een goede graadmeter is dan om iemand eens echt goed te observeren. Zie je dat spieren gespannen zijn? Dan is er veelal sprake van verveling. Van onderprikkeling. En is stimulatie sowieso erg gewenst. En feitelijk heeft iedereen het gewoon nodig om geprikkeld te worden, op welke manier dan ook. De een heel actief door te lopen, zingen, dansen, wandelen, praten (zodat ze ook veel activiteit in de mond ervaren), sporten. De ander veel passiever. Door te kijken naar buiten, naar de tv, door jou een activiteit te zien ondernemen.
Maar hoe motiveer je iemand? Hoe begin je de activiteit? Misschien vraag jij het wel rechtstreeks aan de persoon. En zegt die persoon altijd standaard ‘nee’. Is dit dan ook echt een nee van ‘ik wil niet’. Of een nee van ”ik durf niet, ik begrijp het niet’. Waardoor iemand zich afsluit.
Een hele goede manier om een activiteit op te starten, kan zijn om gewoon eens naast iemand te gaan zitten en zelf de activiteit te beginnen. Dus juist geen appel te doen op iemands vermogen. En dit biedt een aantal prachtige voordelen:
THEATERSHOWS DAG MAMA 1 & 2 - SAMEN HET BÉSTE GEVEN
Activiteiten hoeven niet groot te zijn om van waarde te zijn. Hoe heerlijk is het om voor het raam te zitten en de zon zien ondergaan achter de wolken? Dat je dit tot je kan nemen? Dat je dit kunt ervaren.
Ik denk dat dit nog wel de grootste les is die ik geleerd heb ik mijn carrière als ouderenpsycholoog: het zijn de kleine dingen die er het meest toe doen. En als je dit echt weet, je ten volle realiseert, zal je als vanzelf in het dagelijks leven meer activiteit zien. Je ziet mogelijkheden. En dit is fijn. Voor de mens met dementie. Maar ook voor jou. Want je voelt je minder schuldig. Je kunt meer berusten, omdat je weet dat je voor een ander iets betekent. Op welke manier dan ook.
En onthoud, iedereen is anders. Er is geen vast omlijnd recept. En daarnaast; wat iemand ooit leuk vindt, vindt hij misschien niet meer leuk. Misschien wel omdat het de persoon confronteert met onvermogen. Het is te pijnlijk om te ervaren dat je het niet meer kunt. Dat wat je je hele leven gedaan hebt. Het kan dan heel zinvol zijn om het over een totaal andere boeg te gooien.
Zet hem op lieve mensen. ik heb diepe bewondering voor jullie.
Liefs Sarah
Wil je geen tips missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: klik hier
Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.
Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.
Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.
Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?