EERSTE TEKENEN BIJ DEMENTIE

U bent op deze pagina gekomen omdat u mogelijk twijfelt of uw naaste lijdt aan dementie. U probeert wellicht te achterhalen of de tekenen die u waarneemt passen bij dementie.  Dementie is veelal een proces van ontkenning. De mens met dementie verbergt vaak symptomen door zich bijvoorbeeld meer en meer terug te trekken uit het sociale leven of anderen te beschuldigen. Hierdoor worden de allereerste tekenen vaak gemist. En dit is jammer. Zodra er duidelijk is wat er speelt, kunt u omgaan met uw naaste op een manier die stress vermindert, het levensgeluk verhoogt en probleemgedrag vermindert. Onrust bij dementie vermindert drastisch

OUDERENPSYCHOLOGEN DR. DAVID BLOM EN DRS. SARAH BLOM NEMEN U MEE

Het is de reden dat ouderenpsychologen dr. David en drs. Sarah Blom  de veelgeprezen muziektheatershow DAG MAMA hebben ontwikkeld, om u mee te nemen in de wereld van dementieU ziet en beleeft op het podium hoe dementie zich voltrekt, welke symptomen optreden en belangrijk hoe u hier écht mee kunt omgaan! Door middel van levensechte scenes en prachtige muziek kruipt u in de huid van de mens met dementie. U ervaart aan de lijve wat de eerste tekenen van dementie met hem of haar doet. En ontdekt hoe u er nog zo goed mee kunt omgaan, van begin tot eind van het proces. Contact hoeft niet vroegtijdig verloren te gaan. Dementie hoeft niet het einde te zijn!

Dementie in Theater -
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn

EERSTE VERSCHIJNSELEN

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte.  Er zijn 10 typische vroege tekenen van dementie. Voor een persoon om een ​​diagnose te krijgen, zouden ze meestal twee of meer van deze symptomen ervaren, en de symptomen zouden ernstig genoeg zijn om hun dagelijks leven te verstoren.

Deze vroege tekenen van dementie zijn:

1. Geheugenverlies

Geheugenverlies is een veel voorkomend symptoom van dementie. Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om informatie die hij recent heeft geleerd, zoals data of gebeurtenissen terug te halen. Iedereen vergeet wel eens wat, maar doorgaans hervind je deze informatie weer wanneer geheugenverlies leeftijdsgebonden is.

2. Moeite met plannen en organiseren

Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om een ​​plan te volgen, zoals een recept tijdens het koken of aanwijzingen tijdens het rijden. Problemen oplossen kan ook een grotere uitdaging worden, zoals bij het optellen van nummers bij het betalen van rekeningen.

3. Moeite met bekende taken

Men kan frequent verdwalen en problemen krijgen in tijdsbesef. Mensen kunnen ook op elk moment vergeten waar ze zijn. Ze kunnen het moeilijk vinden om gebeurtenissen in de toekomst of het verleden te begrijpen en kunnen worstelen met data

5. Visuele problemen

Visuele informatie kan een uitdaging zijn voor een persoon met dementie. Het kan moeilijk zijn om te lezen, om afstanden te beoordelen of om de verschillen tussen kleuren te berekenen.

6. Moeite met schrijven en lezen

Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om in gesprek te gaan.  Ze vergeten misschien wat ze zeggen of wat iemand anders heeft gezegd. Het kan moeilijk zijn om een ​​gesprek aan te gaan. Ook de spelling, interpunctie en grammatica kan aanzienlijk verslechteren. Het handschrift van sommige mensen wordt moeilijker om te lezen.

7. Terugvinden van objecten

Een persoon met dementie kan zich misschien niet herinneren waar hij alledaagse voorwerpen heeft gelaten, zoals een afstandsbediening, belangrijke documenten, contant geld of hun sleutels. Dit kan erg frustrerend zijn en ertoe leiden dat andere mensen beschuldigd worden van diefstal.

8. Terugtrekgedrag

Een persoon met dementie kan zich meer en meer terugtrekken uit het sociale leven, zowel thuis als op het werk. Ze kunnen stoppen met het beoefenen van hobby’s of sporten waarbij andere mensen betrokken zijn.

9. Stemmingswisselingen

Een persoon met dementie kan stemmingswisselingen of persoonlijkheidsveranderingen ervaren. Ze kunnen bijvoorbeeld prikkelbaar, depressief, angstig of angstig worden. Ze kunnen ook meer ongeremd worden of ongepast handelen.

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?

DEMENTIE IN THEATER

samen. het beste. geven.

contact