Sarah Blom ontwikkelde muziektheatershow DAG MAMA, die inmiddels al meer dan 300.000 mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie. Eerder schreef ze ook een bestseller vol tips over omgaan met dementie ‘JIJ bent toch mijn dochter. Dit boek over omgaan met dementie heeft vele harten mogen raken met kennis en inzichten. In dit artikel gaat ze in op de vraag: ‘hoe te reageren wanneer iemand voortdurend aangeeft naar huis te willen?’ De vraag van de verzorgende luidt: ‘Een bewoner met dementie vraagt steeds wanneer ze naar huis mag. Hoe kan ik hier het beste op reageren?’
Het is weer zover. Ik open mijn Linkedin en daar zie ik het. Het zoveelste artikel van een zorgmanager die zijn personeel bejubelt om hun passie. Hun gedrevenheid. Hun grote zorghart. Hun tomeloze inzet.
Deze manager is de eerste week in zijn nieuwe baan in het verpleeghuis diep geraakt door de betrokkenheid van zijn personeel. Ik citeer: ‘stuk voor stuk mensen met het hart op de juiste plaats, onvermoeibaar, vol passie’, zo luidt het. De manager staat hierin niet alleen.
Verzorgenden worden gewaardeerd om hun grote zorghart. En hier is niks van gelogen. Veel zorgverleners doen het met hart en ziel. Het is ook mijn ervaring.
Maar wanneer gaan we deze mensen nu eens waarderen op hun expertise, hun kennis, hun creativiteit, hun innovatievermogen? Ja, hun leergierigheid, flexibiliteit en vermogen tot samenwerken? Of is dit enkel voorbehouden aan de psychologen, artsen, managers en directeuren? De paradepaardjes van de zorg. De zorg- elite.
Het geeft toch te denken. Ik bedoel, kopen we een halfje wit bij de bakker en vinden we hem lekker, zullen we de bakker niet snel waarderen om zijn passie. Ik heb althans nog nooit iemand horen zeggen ‘die bakker heeft zo’n groot bakkershart!’ Zelfs in het programma ‘HEEL HOLLAND BAKT’ worden de originele baksels beoordeeld op hun kwaliteiten. De glazuurlaag moet niet te dik of te dun zijn, te slap of te zoet.
En dit is maar goed ook. We willen als mens gewaardeerd worden om wat we kunnen. Op onze kwaliteiten. Kwaliteiten waar we zelf trots op zijn. We hebben niet jarenlang gestudeerd en diverse avondscholingen gevolgd om na een hard dag werken ‘lief’ gevonden te worden. We hebben dit gedaan om goed voor onze cliënten te kunnen zorgen. Om het verschil te maken.
Met alle passie die we voelen in ons hart moeten we de verzorgenden waarderen om hun grootse kwaliteiten
Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2
En dit is verdomde moeilijk. Je wordt vaak geconfronteerd met probleemgedrag dat je vólledig kan uitputten. Neem nu roepgedrag. Je krijgt last van hoofdpijn, een hoge bloeddruk, veel stress en slaapproblemen. Tegelijkertijd observeer je je suf aan de hand van lijstjes van een psycholoog om het gedrag zo goed mogelijk in kaart te brengen en wenst de manager dat je minstens drie keer per dienst een kwartier naast meneer Rijkaard gaat zitten, omdat hij familie heeft beloofd dat er in het verpleeghuis volop ruimte is voor persoonlijke aandacht. Terwijl jij meneer liever drie keer per dag naar zijn slaapkamer rijdt gedurende een kwartier, maar hiervoor weer een overleg moet inplannen met de ethische commissie omdat hier nogal wat ethische bezwaren aan kleven. Kortom, je hebt een groot probleem, maar pas op, de term ‘probleemgedrag’ mag je niet meer in je mond nemen, want hiermee stigmatiseer je. Terwijl je toch echt een groot probleem hebt.
Het beroep van verzorgende is bijzonder (zwaar). Mensen enkel waarderen om hun grote zorghart doet afbreuk aan dit mooie, complexe en uitdagende vak. Met alle passie die we voelen in ons hart, moeten we de verzorgende waarderen om zijn grootste kwaliteiten.
Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.
Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.
Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.
Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?