Mw. Pees, geboren in 1939, oudste van een gezin met 9 kinderen. Ze is het enige meisje, te midden van 8 jongens. Om je tussen zoveel testosteron staande te kunnen houden, moet niet eenvoudig zijn. Op 11e jarige leeftijd overlijdt haar vader. Een grote leegte die achterblijft, maar waarover nooit gesproken zal worden. Hiervoor is gewoonweg geen tijd. Met zoveel monden te voeden, zal er gewerkt moeten worden. Hard. En aangezien Yke (Pees) toch niet kan leren, ze is zowel in de 2e als 3e klas van de lagere school blijven zitten, is de keuze snel gemaakt. Yke zal buitenshuis gaan werken, als schoonmaakster. Van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Dit gaat jaren zo door, totdat ze op 19e jarige leeftijd zwanger raakt. Blijdschap maakt al snel plaats voor zorgen. Verlaten door de vader van haar nog ongeboren kind is een gelukkig gezinsleven niet voor haar weggelegd. Ze staat alleen voor de opvoeding, iets waar ze totaal niet tegen blijkt opgewassen. Yke gaat inwonen bij haar moeder, maar kan hiermee de uithuisplaatsing van haar dochtertje op 4e jarige leeftijd niet voorkomen. Een periode van rondzwerven, begeleid wonen, opnames bij Leger des Heils breekt aan. Mw. Pees is er nooit in geslaagd een eigen bestaan op te bouwen. Tussen wal en schip, bij ons in het verpleeghuis, is ze aangekomen bij haar laatste bestemming.
‘Mw. Pees, u schrijft kaartjes naar mw. de Bruin, mw. Gees en mw. Jansen. Mag ik u vragen waarom?’.
‘Ze zijn boos op mij, dat ik geen haar heb, maar da ken ik niks aan doen, ik zeg hallo, maar nooit zegge ze iets trug. Dan zitten ze da, bij elkaar, en kijken mij niet aan’. Dan schuif ik een kaart onder de deur door.
‘Soms loopt u ook zonder jurk in de Brenk, daar heeft u vast een reden voor. Wilt u mij deze vertellen? ‘ja, ik heb jeuk en ken die jurk niet aan dan, maar niemand geloof da’.
Ja, Yke zit veel op haar kamer. Alleen. Vanaf haar bank staart ze dag in dag uit naar een leven dat ze zelf graag had willen hebben. Maar hoeveel plaatjes ze ook uitknipt van blije en knappe mensen, ze zal er nooit deel van uitmaken. En dus speelt ze ’s middags maar een spelletje met zichzelf; dam, domino of kwartet. De hoop op ander leven? Die heeft ze nooit opgegeven. Zo stuurt ze in oktober bv. al kerstkaarten rond om je de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar te doen . Blijft een reactie uit, duurt het te lang, kijk je op een verkeerde manier naar haar of heb je commentaar, dan kun je echter al snel een boze kaart verwachten. Dat de geadresseerde de boodschap nauwelijks kan ontcijferen, tja dat is wel jammer. Maar goed, ze is het even kwijt.