HOE DE CORONA CRISIS MENSEN MET DEMENTIE EEN GEZICHT GEEFT

OUDERENPSYCHOLOOG SARAH BLOM

Sarah Blom ontwikkelde muziektheatershow DAG MAMA, die inmiddels al meer dan 300.000 mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie. Eerder schreef ze ook een bestseller vol tips over omgaan met dementie ‘JIJ bent toch mijn dochter. Dit boek over omgaan met dementie heeft vele harten mogen raken met kennis en inzichten.

DE HALVE BLOEMENVEILING VAN AALSMEER

Bingo op de verpleeghuisgang, een heuse DJ die familieboodschappen afdraait, verpleeghuismuren bezaaid met honderden kaarten, de halve bloemenveiling van Aalsmeer uitgestald in de huiskamer, orkesten in de achtertuin. Het is in een deel van de verpleeghuizen werkelijk een drukte van jewelste. De maatschappij lijkt ervan doordrongen te zijn dat we de mens met dementie een hart onder de riem moeten steken. Onze missie is kristalhelder: deze mensen uit hun sociale isolement halen.

Het maakt de Corona tijd tot een indrukwekkende tijd. En hoewel er natuurlijk een hoop verandert voor de mens met dementie, blijft er voor hen gek genoeg óók een hoop hetzelfde. Het sociale isolement waar we ons nu zo sterk tegen verzetten, is voor de mens met dementie de dagelijkse realiteit. Het hoort bij de aandoening. Mensen raken steeds meer het contact met zichzelf en anderen kwijt, wat uiteindelijk resulteert in een innerlijke ‘lockdown’. Dan is het moment daar dat de mens met dementie zich niet meer bewust is van wie hij is, waar hij is of wat hij wil. Ervaringen worden uiterst basaal: honger, dorst, koud of warm en ga zo maar door. We kunnen ons er maar moeilijk een voorstelling van maken. Het maakt dementie tot een uiterst ongrijpbaar proces, een onzichtbare vijand, wat menig mens afstoot. We sluiten ons maar wat vaak voor de mens met dementie af. Te vreemd. Te confronterend. Te ontluisterend.

Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn

DE MENS ACHTER DE GESLOTEN DEUR

De Corona crisis lijkt hiermee ‘voorgoed’ af te rekenen.  We lijken ons het lot van onze kwetsbare ouderen massaal aan te trekken. Sterker dan ooit voelen we empathie voor de bewoners van onze verpleeghuizen.  Voor de mens achter de gesloten (voor)deur.

En ik vraag het mij hardop af: is dit een van de positieve effecten van onze lockdown? Dat we enigszins kunnen navoelen hoe het voelt om opgesloten te worden, om onze vader, moeder, opa en oma niet meer te mogen bezoeken, om losgesneden te worden van alles wat ons tot een volwaardig mens maakt: werk, vrienden, een rijk sociaal leven. De lockdown lijkt hiermee werkelijk een zegen voor ons empathisch vermogen.

En juist dít is in de zorg voor mensen met dementie en hun hulpverleners zó waardevol. Nu en in de toekomst.

HET IS TIJD VOOR SPIRITUELE GROEI

Hoe mooi zou het zijn wanneer we deze mensen ook ná de lockdown blijven bijstaan met alles wat we kunnen missen. Met kaartjes, bloemen en baksel in alle vormen en maten.
Laten we vooral blijven klappen voor het doorzettingsvermogen, de moed, kennis en kunde van onze hulpverleners. Laten we kaarten en bloemen blijven sturen naar onze kwetsbare medemens. Ze hebben ons nodig.  En niet enkel op de momenten dat we zélf niks om handen hebben of de kwetsbaren ons eventjes afleiden van onze eigen misère.

Laat de Corona tijd vooral niet voor niks zijn. Nu de geldkraan is dichtgedraaid, is het tijd voor spirituele groei. Voor bezinning. Voor empathie. Voor barmhartigheid. Amen

DAG MAMA: DE INDRUKWEKKENDE MUZIEKTHEATER SHOW MET LEZING VAN SARAH BLOM

Omgaan met dementie hoeft niet het einde te zijn. Er is nog zoveel mogelijk, als je maar weet hoe je moet omgaan met dementie. De beste inzichten en handvatten/ tips over omgaan met dementie te laten bestaan uit mooie contactmomenten. Dit is de missie!

Klik hier voor meer informatie!

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?

DEMENTIE IN THEATER

samen. het beste. geven.

contact