GEEF BESTUURDERS IN VERPLEEGHUIS VERTROUWEN IN PLAATS VAN EEN VEROORDELING

OUDERENPSYCHOLOOG SARAH BLOM

Sarah Blom ontwikkelde muziektheatershow DAG MAMA, die inmiddels al meer dan 300.000 mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie. Eerder schreef ze ook een bestseller vol tips over omgaan met dementie ‘JIJ bent toch mijn dochter. Dit boek over omgaan met dementie heeft vele harten mogen raken met kennis en inzichten.

WE DOEN ONS BEST, ECHT..

De Corona crisis onderscheidt de leiders van de losers. Het is een veelgehoorde uitspraak, die op vele fronten van toepassing is. Zo ook in de ouderenzorg. Veel bestuurders tonen lef en moed.
Ze openen deuren die tot dan toe gesloten bleven. Iets wat rondom de hele bezoekverbod kwestie kraakhelder naar voren komt. Door het hele land worden bezoekershuisjes uit de grond gestampt, hoogwerkers ingevlogen, plexiglas ingeslagen. Ruimtes gedecoreerd met dik folie, om bewoners met hun naasten in contact te brengen.

Het maakt mij trots. Niet eerder zag ik het zo plexiglashelder voor mijn neus voltrekken.
De veerkracht van bestuurders om te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
Deze bestuurders slagen erin medewerkers mee te nemen in de noodzaak van versoepeling van het bezoekverbod, om kwaliteit van leven te stimuleren van de meest kwetsbaren in onze samenleving. Tegengeluiden van medewerkers worden gehoord en gerespecteerd. Want natuurlijk is er veel angst onder zorgverleners. Uit peilingen blijkt dat 84% van de verzorgenden vreest voor hun veiligheid. Velen staan nog zonder voldoende beschermingsmiddelen aan de frontlinie om kwaliteit van leven te bieden. Deze zorgverleners zijn bang om besmet te raken, om geliefden te besmetten, evenals medebewoners. En zelfs al zouden de beschermingsmiddelen voorradig zijn, dan nog is de angst voelbaar. We zijn als verpleeghuis nu eenmaal niet voorbereid op rampen. In tegenstelling tot ziekenhuizen ligt er geen Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZIROP), een pandemieplan of bedrijfsnoodplan klaar. In tegenstelling tot ziekenhuizen worden we niet voortdurend getraind in potentiele noodscenario’s. Ook beschikken we niet over een infrastructuur met isolatiekamers, luchtbehandeling, persoonlijke beschermingsmiddelen, getrainde verpleegkundigen, een staf voor infectiepreventie, infectiologen, medisch microbiologen, voor geïnfecteerde ruimtes getrainde schoonmakers en ga zo maar door.

We zijn niet klaargestoomd voor een pandemie als Corona. We zijn klaargestoomd voor het geven van liefdevolle zorg en nabijheid aan bewoners en hun familieleden.
Dit virus zet alles en iedereen op zijn kop. Op alle lagen binnen het verpleeghuis, van keukenmedewerker tot bestuurder, van secretaresse tot helpende.

Dementie in Theater
DAG MAMA 1 & 2

Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn

Bestuurders die erin slagen hún angsten, hún zorgen en hún stress te reguleren zijn grootst.
Zij bewegen zich voort in een voortdurend krachtveld van belangen en slagen erin toch kwaliteit van zorg te bieden aan hun kwetsbare cliënten. Het maakt mij trots

Maar evenzeer voel ik mij op dit moment sterk verbonden aan de bestuurders die hier niet in slagen. Iedere dag steken ze de sleutel in de voordeur van hun verpleeghuis. Iedere dag gaan ze gebukt onder zoveel zorgen, onder zoveel vraagstukken waar ze het antwoord niet op weten. Nog niet. We moeten hen de hand reiken. Juist nu, in tijden van crisis. Dit is niet de tijd om elkaar kwijt te raken. Crisis vraagt om eendracht. We moeten elkaar met vriendelijke ogen blijven bekijken. En vertrouwen hebben in elkaars intentie. Of zoals Ghandi het treffend zei: ‘vertrouwen verwekt vertrouwen’. De inzichten die hij opdeed ten tijden van crisis zijn zo waardevol om ons schip door deze vloedstorm te schipperen.

‘Ik geloof in vertrouwen. Vertrouwen verwekt vertrouwen. Hij die vertrouwd, heeft in de wereld nog nooit verloren’ – Ghandi.

Dit betekent dat we allereerst drie keer zullen moeten nadenken voordat onze woorden onze mond verlaat. En onszelf voortdurend de vraag stellen ‘is het een constructieve bijdrage aan dit complexe vraagstuk?  Zojuist luisterde ik naar de uitspraken van Hugo Borst en Carin Gaemers op WNL op Zondag.  Het maken van een onderscheid tussen verstandige en niet verstandige bestuurders werkt polarisatie in de hand. Het is niet de tijd om langgerekt op de bank punten te scoren over de rug van bestuurders die dag in dag uit proberen deze crisis het hoofd te bieden, balancerend op de dunne scheidslijn van veiligheid en welzijn. Wat zij nodig hebben is geen veroordeling, maar raad en  moed: moed om te leren van hun vakbroeders en zusters, die er om wat voor reden dan ook in slagen om creatiever of daadkrachtiger te zijn. Zij die worden weggezet als ‘onverstandig’ worden er niet ‘verstandiger’ van. Dit is niet het moment te veroordelen. Dat kunnen we weer doen als onder normale omstandigheden blijkt dat men er met de pet naar gooit. Maar niet nu.

In deze situatie zijn we allemaal gelijken. We gooien er al in zekere zin allemaal ‘met de pet naar’. We doen afstand van de menselijke maat in de zorg door bewoners het contact met hun dierbaren te ontnemen en hen te beroven van een waardig afscheid van het leven. Maar we waren gewoonweg niet voorbereid op deze ramp. De strijd was al verloren op het moment dat hij begon.
Al het roepen vanaf de zijlijn over de huidige situatie, nu ook door BN’ers plaats ons enkel in gewetensnood. De stress ondermijnt onze creativiteit. En juist dit hebben we nodig om onze ‘acrobatische hoogstandjes’ vol te houden.

Laat deze strijd niet voor niks zijn geweest. Ná het Corona tijdperk zullen we samen een plan van aanpak moeten opstellen voor de toekomst. Zodat we bij epidemieën en pandemieën wel trouw kunnen blijven aan onszelf, aan onze waardes, onze religie, in dat wat we geloven: een bewoner die zichzelf ten volle kan beleven in relatie tot de belangrijkste mensen in zijn leven.

Lees hier ons concrete plan voor het versoepelen van het verbod

DAG MAMA: DE INDRUKWEKKENDE MUZIEKTHEATER SHOW MET LEZING VAN SARAH BLOM

Omgaan met dementie hoeft niet het einde te zijn. Er is nog zoveel mogelijk, als je maar weet hoe je moet omgaan met dementie. De beste inzichten en handvatten/ tips over omgaan met dementie te laten bestaan uit mooie contactmomenten. Dit is de missie!

Klik hier voor meer informatie!

Ervaar in het theater wat dementie met jouw naaste of cliënt doet. En wij beloven je dat jouw omgang met dementie niet meer hetzelfde zal zijn.

Dag Mama is de veelgeprezen muziektheatershow over omgaan met dementie.

Je krijgt de krachtigste omgangsmethodiek in handen voor de mooiste momenten samen. Want er is nog zoveel mogelijk! Ontdek het nu in het theater. Herkenbaar, ontroerend en levensveranderend.

Dag Mama toert nog één keer door Nederland. Met wie ga jij?